Veelgestelde vragen

Knieprothese

Ik hoor veel over een 3D knie. Is dit dezelfde prothese als de Conformis knieprothese?

Nee, dat is niet hetzelfde concept.

Een aantal ziekenhuizen maakt gebruik van de 3D mogelijkheid om op basis van een MRI- of CT-scan een aantal richt instrumenten op maat voor de patiënt te laten maken. Het voordeel hiervan is dat de richting van de zaagvlakken specifiek voor de patiënt worden gemaakt. De orthopedisch chirurg maakt echter nog steeds gebruik van een standaard prothese. Hij maakt dus de keuze uit een aantal standaard knieprotheses welke het beste qua grote en maatvoering past bij de patiënt. De vorm en contouren van de standaard prothese is niet gelijk aan de eigen natuurlijke knie, zoals wel het geval is bij de Conformis knieprothese.

Bij de Conformis knieprothese zijn zowel de knieprothese als het instrumentarium 100% op maat gemaakt. Met een CT-scan en geavanceerde 3D-beeldvormingstechnologie wordt er een 3D-geprinte mal gemaakt. Hierin worden waarin de metalen delen van de knieprothese gegoten. Het resultaat is een 100% kopie van de eigen natuurlijke knie. Daarnaast is het instrumentarium waarmee de chirurg de knie plaatst uiteraard ook 100% op maat gemaakt.

Kom ik ook in aanmerking voor de Conformis knieprothese?

Iedereen die een knieprothese nodig heeft, kan in aanmerking komen voor de op maat gemaakte Conformis knieprothese. Op de pagina procedures vindt u alle informatie.

Ik heb al een knieprothese, maar het resultaat ervan valt tegen. Kan ik alsnog een Conformis knieprothese krijgen?

Om knieprothese op maat te kunnen te maken, maken wij een CT scan van uw knie. De anatomische referenties bepalen de vorm, grootte en contour van de prothese. Als uw een standaard knieprothese heeft laten plaatsen, zijn er waarschijnlijk ook aanpassingen aan het bot gedaan om de prothese passend te maken. Helaas is het dan niet meer mogelijk om een Conformis knie te plaatsen.

Hoelang bestaat de Conformis knieprothese en hoe zijn de resultaten?

De Conformis knieprothese bestaat langer dan 10 jaar en er zijn al meer dan 100.000 patiënten wereldwijd succesvol mee geholpen. De Nederlandse orthopeden vereniging en verzekeraars willen dat de prothesen die in Nederland worden gebruikt worden minimaal aan de internationale ODEP 5A classificatie voldoen. De Conformis knieprothese voldoet ruimschoots aan deze classificatie.

Ik wil weer graag wandelen, fietsen en sporten. Kan dit met de Conformis knieprothese?

De Conformis knieprothese geeft minder restpijn, is stabieler en voelt meer aan als uw eigen knie. U kunt weer sporten, wandelen en fietsen  als vanouds.

Ik werk nog. Wat kan de Conformis knieprothese voor mij betekenen?

De herstelperiode na de operatie is met de Conformis knieprothese veel korter dan met een standaard knieprothese. Ongeacht of u werkt of niet werkt, krijgt u met de Conformis knieprothese weer een goede en stabiel functionerende knie.

Klinieken 

Waar kan ik terecht voor een Conformis knieprothese?

De Conformis knieprothese wordt geplaatst in de volgende klinieken:

Kosten 

Worden de kosten voor de Conformis knie vergoed door de verzekeraar?

De kosten van het onderzoek, behandeling en de operatie worden door de zorgverzekeraar vergoed. De meerkosten voor het maken van een eenmalige unieke knieprothese en het op maat gemaakte inbreng instrumentarium zijn € 6.500,– en voor eigen rekening.

Over Conformis

Welk bedrijf zit achter het product Conformis knie?

Supportho Medical B.V. is een onderdeel van Pro-Motion Medical BV en de Nederlandse leverancier achter Conformis. Conformis komt uit Amerika en bestaat daar al sinds 2004.