Knieklachten

Uw knie is het grootste en meest complexe gewricht in uw lichaam. Het verbindt het dijbeen (femur of bovenbeen) met het scheenbeen (tibia of onderbeen) en werkt als een scharnier; u kunt uw been buigen en strekken. Aan de voorkant wordt de knie beschermd door eveneens een botdeel; de knieschijf (patella).

Een laagje kraakbeen om de uiteinden van de botdelen en twee maanvormige kraakbeenschijven (meniscus) tussen de botdelen zorgen ervoor dat u uw knie soepel kunt bewegen. Kraakbeen is dun elastische weefsel dat het bot beschermt en maakt dat de botdelen soepel over elkaar glijden. De knie- en kruisbanden houden beide botdelen stevig bij elkaar. zonder de natuurlijke bewegingen te belemmeren. Uw knie is stabiel. Door de spieren kunt u, tot slot, uw been strekken en buigen.

Welke klachten ervaart u?

Dankzij uw knie kunt u lopen, fietsen, opstaan, gaan zitten, springen. Kortom, u kunt bewegen. Soms ontstaan er echter klachten en werkt de knie niet meer soepel. Activiteiten die eerst vanzelfsprekend waren, kosten dan meer moeite of gaan gepaard met hevige pijn. De klachten kunnen u in uw dagelijkse leven aanzienlijk belemmeren. Het kan zijn dat de klachten geleidelijk ontstaan door ouderdomsslijtage (artrose) of opeens optreden door een ongeluk of sportletsel. Bespreek uw klachten met uw huisarts of specialist.

Pijn in de knie

U kunt verschillende soorten kniepijn ervaren; van een plotselinge stekende pijn tot een voortdurende, zeurende pijn. Pijn kan verschillende oorzaken hebben.

Een ontsteking in uw knie kan erg vervelend zijn. Kleine stukjes kraakbeen kunnen losraken van het gewrichtsoppervlak en in het gewrichtskapsel terecht komen. Ze zorgen daar voor een lokale irritatie of ontsteking; uw knie voelt stijf aan en is pijnlijk.

Ook slijtage in uw knie kan pijnlijk zijn. Bij slijtage (artrose) is het kraakbeen geheel of gedeeltelijk verdwenen. De twee botuiteinden van het kniegewricht worden ruw en schuren over elkaar. Dit zorgt voor een zeurende of chronische pijn, of juist een stekende pijn. Het kan zijn dat u vooral ’s ochtends na het opstaan pijn voelt of als u een tijd stil heeft gezeten. Uw knie voelt stijf en pijnlijk aan en ebt weg als u even ‘op gang bent’. Het kan ook zijn dat u alleen pijn heeft bij bepaalde activiteiten, zoals sporten of traplopen. Bij belasting van uw knie voelt u dan een steek in uw knie.

Complicaties na een standaard knieprothese

Het vervangen van een knie is een procedure die vaak plaatsvindt. Desondanks geeft onderzoek aan dat maar liefst 1 op de 5 patiënten niet tevreden is over het functioneren van hun standaard knieprothese.

Geen enkele knie is het hetzelfde. Zelfs bij één persoon kunnen de knieën verschillen. Bij een traditionele knievervanging heeft de chirurg keuze uit 6-10 standaardmaten van knieprotheses. Hij kiest de best passende en maakt tijdens de ingreep de nodige aanpassingen om de prothese passend te maken. Omdat deze standaard knieprotheses niet op maat zijn gemaakt voor uw anatomische situatie, moeten de chirurg vaak concessies doen qua pasvorm, rotatie en uitlijning. Deze concessies kunnen resulteren in pijn of ongemak na de operatie, en verklaren deels waarom 1 op de 5 patiënten ontevreden is.

Wij krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is de standaard knieprothese te laten vervangen door een Conformis knieprothese. Vooral als de standaard knieprothese niet naar verwachting functioneert of zelfs pijnlijk is, lijkt de knieprothese op maat de oplossing.
Om een knieprothese op maat te kunnen te maken, maken wij een CT-scan van uw knie. De anatomische referenties bepalen de vorm, grootte en contour van de prothese. Als uw een standaard knieprothese heeft laten plaatsen, zijn er waarschijnlijk ook aanpassingen aan het bot gedaan om de standaard prothese passend te maken. Helaas is het dan niet meer mogelijk om een Conformis knieprothese te plaatsen.

Uw voordelen

  • 100% uw anatomische pasvorm

  • 95% patiënttevredenheid

  • Tot 50% minder botverlies

  • Altijd een stabiele knie
  • Voelt natuurlijk als normale knie
  • Sneller herstel na operatie
Interesse of meer info? Klik hier!